Debatt. .

2017-02-23 07:58
”Vi har visat att genom politisk vilja så går det att få igång bostadsbyggandet och trots att det aldrig har funnits så lite mark som nu så går det att bygga mer än någonsin”, skriver debattören Sebastian Wiklund (V). Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Vi har visat att genom politisk vilja så går det att få igång bostadsbyggandet och trots att det aldrig har funnits så lite mark som nu så går det att bygga mer än någonsin”, skriver debattören Sebastian Wiklund (V).

Därför byggs rekordmycket med rödgrönrosa styre

Bostadsbristen skapar stora sociala problem, att bygga ikapp tar tid.

Vi tog över styret i ett Stockholm med en stigande bostadsbrist och bristande samhällsplanering. Det var en stad där det främst byggdes för de som hade pengar nog att köpa sitt boende och där värdet på marken styrde var det byggdes. Vi har nu vänt kurs och visar att det ger goda resultat att föra en rödgrönrosa bostadspolitik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det har nu gått över två år sedan de rödgrönrosa partierna i Stockholm vann kommunvalet och tog över styret av Stockholms stad. Ett av våra viktigaste mål var och är fortfarande att öka bostadsbyggandet och framför allt att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror. 

Lite mer än halvvägs in i mandatperioden kan vi nu visa att vi kan genomföra våra löften. Under 2016 har vi pekat ut mark till över 10 600 bostäder, den högsta siffran någonsin i staden. Av dessa bostäder kommer över 5 100 bli hyresrätter. 

De borgerliga partierna byggde i första hand där byggbolagen själva ville slå upp dyra projekt som bara de med höga inkomster hade råd att bo i. Från den rödgrönrosa majoriteten ser vi till att det också finns möjligheter att utveckla stadsdelar där det tidigare inte var så attraktivt att bygga. Genom att samtala med invånarna och planera större områden vill fler bygga även i ytterstan. Vi har visat att genom politisk vilja så går det att få igång bostadsbyggandet och trots att det aldrig har funnits så lite mark som nu så går det att bygga mer än någonsin. 

Och i stället för att ombilda och sälja ut hyresrätter, som under de borgerliga partiernas tid, så arbetar de kommunala bostadsbolagen nu intensivt på att se till att det ska byggas fler hyresrätter som fler kan ha råd med. 2015 och 2016, efter att de rödgrönrosa stoppat ombildningarna, var första gången på väldigt länge som antalet allmännyttiga hyresrätter i Stockholm ökade och antalet kommer att fortsätta öka. Det här är jätteviktigt för att alla som inte har en massa pengar på banken också ska ha råd att bo i Stockholm.

Bostadsbristen skapar stora sociala problem, att bygga ikapp tar tid. Även fler aktörer som staten måste upp på banan. Men majoriteten i Stockholm stad är på rätt väg. Antalet bostäder, framför allt hyresrätter, ska öka. Det är ett tufft jobb men siffrorna visar att vi är på gång.

Sebastian Wiklund (V) 
Ledamot i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm