Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Botkyrka gör Almedalen mer demokratiskt

Vi hoppas att fler följer vårt exempel och möjliggör för fler aktörer att delta i Almedalen, skriver företrädare för Botkyrka kommun.
Vi hoppas att fler följer vårt exempel och möjliggör för fler aktörer att delta i Almedalen, skriver företrädare för Botkyrka kommun. Bild: Bild: Press

ETC Stockholm.

Vissa exkluderas från denna viktiga arena på grund av bristande ekonomiska resurser och nätverk.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

I Botkyrka gör vi saker tillsammans. Botkyrka kommun är ingenting utan dess invånare, civilsamhälle, företag och föreningar. Det är så vi bygger vår demokrati på hemmaplan och det ska även avspeglas i Almedalen. Därför tar vi ett unikt initiativ och upplåter Almedalens bästa läge åt över 30 verksamma aktörer från Botkyrkas förenings- och näringsliv samt civilsamhället. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I Botkyrka kommun går vi från medborgarfokus till medborgarens fokus. I en kommun som Botkyrka, en av landets mest internationella kommuner med drygt 100 olika nationaliteter, är det extra viktigt att vi har en tät dialog med många grupper för att vi tillsammans ska bygga ett inkluderande samhälle. 

Nu är det snart åter dags för politikerveckan i Almedalen, en plats för det etablerade Sverige. Botkyrka kommun har varit närvarande i Almedalen sedan 2012. Våra erfarenheter av hur man inkluderar människor från olika kulturer, vårt arbete med att bryta segregeringen inom skola och på arbetsmarknaden vill vi gärna sprida. Närheten till makthavare är också möjligheten att få gehör för det som vi i Botkyrka vill se förändringar av. Botkyrka visar vägen för det nya Sverige. 

Men vi, och säkert alla som varit på plats, ser också hur vissa exkluderas från denna viktiga arena på grund av bristande ekonomiska resurser och avsaknaden av nätverk; de närvarar inte alls eller marginaliseras till att gå runt med en skylt längs med kajen. Kostnaderna för att ha en fysisk plats i Visby är som bekant skyhöga. Almedalen exkluderar allt fler. 

För att även organisationer med mindre resurser ska få synas och bygga kontakter upplåter vi våra ytor till dem i år gratis, dessutom bekostar vi även scen och teknik samt bistår med kommunikationsstöd och marknadsföring.  

Kommunens uppgift är att skapa strukturer för medskapande. Hela 30 verksamma aktörer från förenings- och näringsliv samt civilsamhälle kommer att vara Botkyrka i årets Almedalen. Syftet är att möjliggöra för fler att delta samt att skapa ett Almedalen som är mer inkluderande och kontrastrikt, precis som vår kommun är.  

Vi möjliggör Botkyrka pop-up kommun där allt kommer att vara ”lokalproducerat” från Botkyrka: musiken i högtalarna, aktiviteter på scen, fikat, inredningen, moderatorerna och till och med wifi möjliggörs med hjälp av lokala aktörer. Aktörerna kommer dessutom att hålla egna aktiviteter på terrassen där de fritt kan bjuda in sina målgrupper. Botkyrka-aktörerna är de bästa representanterna för vår kommun. Ni som är på plats, välkommen att till exempel tala fotboll med ensamkommande nyanlända ungdomar som är engagerade i Konyaspor, eller om renoveringen av miljonprogrammen med Botkyrkabyggen, eller snacka lokalt entreprenörskap med föreningen Changers Hub. Det blir inget rosévin men lokalproducerat kaffe från Botkyrka. 

Vi hoppas att fler följer vårt exempel och möjliggör för fler aktörer att delta i Almedalen och gör Almedalen till den inkluderande och hållbara samlingsplats som vi även vill att Sverige ska vara. 

Botkyrka visar vägen från elitisering till inkludering, nu är det fritt fram för alla andra. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00