Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Bilden av förorten har blivit en ideologisk fråga

ETC Stockholm.

I förra veckans ledare kritiserade America Vera-Zavala journalisten Ulrika Bys reportage från Rinkeby-Tensta. Nu svarar Ulrika By: ”Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har skrivit artiklar om entusiastiska eldsjälar som sliter hårt.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

I förra veckans ledare kritiserade America Vera-Zavala journalisten Ulrika Bys reportage från Rinkeby-Tensta. Nu svarar Ulrika By: ”Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har skrivit artiklar om entusiastiska eldsjälar som sliter hårt.”

I det reportage från Rinkeby-Tensta som DN publicerade fredagen den 7 mars säger polisen Martin Marmgren att han beklagar att frågan om hur situationen i våra mest socioekonomiskt utsatta områden har blivit en ideologisk fråga.

Jag håller med. Att beskriva de konsekvenser som ett hårt, så väl ekonomiskt som etniskt, segregerat samhälle drabbas av är ett journalistiskt riskprojekt som dessvärre har lett till att viktiga frågor tenderar att aldrig beskrivas utan filter.

Beröringsskräcken med främlingsfientliga krafter är förståeligt nog stor, men ibland också kontraproduktiv.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag sedan mitten av 90-talet har skrivit artiklar om integrationsprojekt, sociala insatser och entusiastiska eldsjälar som sliter hårt och kärleksfullt för att förbättra livsvillkor. Mina ”safaris” till dessa områden har varit många och långa.

Den här gången ville vi undersöka varför polisen anser det nödvändigt att tredubbla sin numerär i Rinkeby-Tensta. De hävdar att syftet är att möta upp övriga samhällsaktörers insatser. De vill återskapa det förtroende de upplever att de inte har och de vill se till att den bedövande majoriteten av helt vanliga medborgare ska känna sig trygga.

Under vårt journalistiska fotarbete får vi veta av många boende i området att många känner sig otrygga, att många har drabbats av kriminalitet och att de känner stor oro för utvecklingen.

Några av dem ställer upp i tidningen, men långt i från alla – de säger sig inte våga.

Om detta handlade reportaget.

Det tycker America Vera-Zavala är fel, alternativt läser hon in saker i reportaget som inte står där. Men hon kanske har rätt. Det går bra nu, allt är fint. Förutom att det enda polisen ägnar sig åt är att trakassera folk.

Det är dock inte den bild jag har fått av de människor jag har mött.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00