Debatt. .

2017-03-30 07:00
”Det är helt orimligt att en av Sveriges absolut rikaste kommuner, Danderyd, i år planerar att bygga noll hyresrätter. Det talar sitt tydliga språk”, skriver Ann-Margerethe Livh (V).  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
”Det är helt orimligt att en av Sveriges absolut rikaste kommuner, Danderyd, i år planerar att bygga noll hyresrätter. Det talar sitt tydliga språk”, skriver Ann-Margerethe Livh (V).

Även rika kommuner måste bygga bort bostadsbristen

I Stockholm har vi akut bostadsbrist och behovet av hyresrätter är enormt. Samtidigt ser vi att vissa kommuner, som domineras av villor, vägrar ta sitt ansvar för byggandet av hyresrätter. Det är dags för regeringen att sätta ner foten och tvinga de kommuner som inte bygger hyresrätter att börja göra det.

Nästan alla känner någon i Stockholm som behöver en lägenhet. Bristen på bostäder i Stockholm gör att många, framför allt unga, har svårt att hitta någonstans att bo. Alla har inte pengar på banken eller ett jobb som är en fast anställning på heltid med tillräckligt hög lön för att få låna mycket pengar. I stället bor många kvar hemma, flyttar runt på korta kontrakt och bor i andrahand eller kanske tredjehand med jättehöga hyror. Och det finns inte tillräckligt med hyresrätter. 

I Stockholms kommun har vi nu börjat bygga många nya hyresrätter. Byggtakten är den högsta på flera decennier. Till 2020 bygger vi i Stockholms stad 40 000 bostäder varav minst hälften ska vara hyresrätter. Men det räcker inte att Stockholms stad bygger. Vi kan inte fixa problemet på egen hand. Bostadsbristen är allas ansvar.

Alla andra kommuner i Stockholmsområdet måste också bygga. Danderyd, Ekerö, Täby, Vaxholm och Lidingö måste göra sin del. Men det gör de inte, för de vill inte. Vissa kommuner i Stockholmsområdet håller i stället på att utvecklas till rena rikemansreservat där de folkvalda politikerna tillåts smita ifrån ansvaret för de hundratusentals människor som behöver bostad. För vissa politiker i rika kommuner verkar det vara bekvämt att helt enkelt ignorera behovet av hyresrätter. Och de kommuner som faktiskt tar ansvar och bygger får dra hela lasset. Det är inte okej. Nu måste regeringen se till att alla är med och bygger bort bostadsbristen.

Vi i Vänsterpartiet tycker att vi borde ha en lag i Sverige som gör att alla kommuner måste bygga hyresrätter så att fler kan få en egen lägenhet. Vi tycker att regeringen ska införa bindande regionala byggmål. Det innebär att staten skulle ansvara för att bedöma behovet av att bygga nya bostäder och fördela ut ansvaret för byggandet på alla kommuner. På så sätt måste alla hjälpas åt och ingen kan åka snålskjuts på de kommuner som bygger.

Det är helt orimligt att en av Sveriges absolut rikaste kommuner, Danderyd, i år planerar att bygga noll hyresrätter. Det talar sitt tydliga språk. Dialog och försiktiga rekommendationer räcker uppenbarligen inte till. Regeringen behöver se till att alla kommuner bygger hyresrätter och det behöver ske snarast. För att alla har rätt till ett hem.

Ann-Margarethe Livh (V) 
bostadsborgarråd i Stockholms stad