Kultur & Nöje.

2014-02-07 11:00
Bild: Olle Kirchmeier/SVT
Bild: Olle Kirchmeier/SVT

Få kvinnor bakom låtarna i Mello

När Melodifestivalen drar genom Sverige är åtta av tio bidrag skrivna av män, enligt organisationen Jämställd festival. Ett ”självklart misslyckande” säger SVT, men skyller det mesta på musikbranschen. 

På scenen i de fyra deltävlingarna i Melodifestivalen är det ganska jämnt mellan manliga och kvinnliga artister. Men när låtskrivarna presenteras ser det mycket mörkare ut för kvinnorepresentationen. Drygt 80 procent av Melodifestivalens låtskrivare är män. 

ETC har sökt både SVT-vd:n Eva Hamilton och festivalgeneralen Christer Björkman för en kommentar, men får istället prata med projektledaren Maria Ilstedt. Hon håller med om att festivalens mansdominans är ett problem. 

– Självklart är det här ett misslyckande, vi vill inget hellre än att få fler kvinnliga upphovsmän. Men det är här vi är just nu och vi kan inte göra annat än att lyfta frågan och försöka påverka branschen, säger Maria llstedt.  

Mål på 20 procent kvinnor

Enligt henne speglar könsfördelningen verkligheten hos upphovsrättsorganisationen Stim, vars medlemmar till 80 procent är män. Det är också orsaken till att SVT inte har satt ett högre mål än att 20 procent av Melodifestivalens bidrag ska vara skrivna av kvinnor. ”Ett hån” kallar organisationen Jämställd festival det lågt satta målet i en debattartikel i Dagens ETC. 

– När vi tog beslutet om målet i våras behövde det motsvara en parameter som speglade branschen. Hos Stim är 20 procent av de registrerade upphovsmännen kvinnor. Det speglar marknaden och vi är en del av den marknaden. Men självklart tycker vi att det vore trevligt att ha fler kvinnliga upphovsmän än vad Stim har, säger Maria Ilstedt. 

Hon tycker att det är värt att fundera på hur SVT kan minska mansdominansen till nästa år. Att ännu tydligare uppmana kvinnor att skicka in bidrag är ett sätt. Men utöver det finns i nuläget ingen konkret plan. 

– Detta är något vi får prata om när vi är klara med Melodifestivalen 2014, säger Maria Ilstedt.  

Programledare

I SVT:s uppdragsbeskrivning står det att kanalen ska bedriva programverksamheten ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Maria Ilstedt tycker att Melodifestivalen lever upp till det ganska bra, trots att de kvinnliga låtskrivarna är få.

– Tittar vi på programledare har vi haft tre kvinnliga programledare de senaste åren. Vi har alltid en kvinna i programledarduon. När det gäller bidragens mångfald har vi allt från Behrang Miri till Kalle Moraeus. 

Maria Ilstedt vill också betona att Jämställd festival och SVT räknar på olika sätt när det gäller låtar skrivna av kvinnor. SVT räknar bidrag där minst en kvinna varit medkompositör. Jämställd festival räknar antalet faktiska låtskrivare.

Bidragen i helgens deltävling i Linköping

Love trigger
Artist: JEM
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Julimar Santos

Hallelujah
Artist: The Refreshments
Låtskrivare: Joakim Arnell

Glow
Artist: Mamda
Låtskrivare: Joy Deb, Linnéa Deb, Melanie Wehbe, Charlie Mason

Efter solsken
Artist: Panetoz
Låtskrivare: Johan Hirvi, Mats Lie Skåre, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou Badjie

I am somebody
Artist: Pink Pistols
Låtskrivare: Joakim Törnqvist, Nestor Geli, Frost Per Hed, Susie Päivärinta, Diztord 

Undo
Artist: Sanna Nielsen
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Da-vid Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah

Set yourself free
Artist: Little great things
Låtskrivare: Charlie Grönvall, Cristoffer Wernqvist, Felix Grönvall, Adam Dahlström

När änglarna går hem
Artist: Martin Stenmarck
Låtskrivare: Andreas Öhrn, Alexander Bard, Martin Stenmarck, Peter Boström